Mrkev, vajíčko, kávové zrno

Duben 26th, 2009

Jedna dívka si stěžovala svému otci na to, jaký má těžký život. Nevěděla, jak ho zvládne, a chtěla se vzdát. Už ji unavovalo stále bojovat a o něco usilovat. Zdálo se jí, že sotva vyřeší jeden problém, objeví se druhý. Její otec, který byl kuchařem, ji vzal do kuchyně. Naplnil tři nádoby vodou a postavil je na prudký oheň, takže voda brzy začala vřít. Do jedné z násob dal mrkve, do druhé vajíčka a do třetí kávové boby. Nechal vše vařit, aniž by řekl jediné slovo vysvětlení. Dcera zaťala zuby a netrpělivě čekala, celá zvědavá, co tím otec sleduje. Ten asi za dvacet minut zatáhl hořáky a pustil se do díla.

Nejdřív vylovil mrkve a dal je do misky, potom vytáhl vajíčka a položil je do druhé misky a nakonec nabral kávu a přenesl ji do třetí misky. Poté se obrátil na svou dceru a zeptal se: „Moje milá, copak vidíš?” „Mrkve, vajíčka a kávu,” odpověděla. Otec vyzval dívku, aby přistoupila blíž, a požádal ji, aby si sáhla na mrkve. Dcera ho poslechla a všimla si, jak jsou měkké. Potom ji požádal, aby vzala jedno vajíčko a rozloupla ho. Když odstranila skořápku, uviděla, že je uvařené natvrdo. Nakonec otec dceru poprosil, aby ochutnala kávu. Dívka s úsměvem ocenila její bohaté aroma. Zahanbeně se zeptala: „Co to znamená, tati?”

Otec jí vysvětlil, že všechny ingredience čelily stejnému neštěstí – vařící vodě, ale každá z nich reagovala jinak. Mrkev byla původně tvrdá a nepoddajná, ale pod vlivem vařící vody změkla. Vajíčko bylo křehké, jeho tekutý obsah chránila pouze tenká skořápka. Jakmile na ně začala působit vařící voda, postupně uvnitř ztvrdlo. Kávové boby však byly zvláštní, protože vařící vodu změnily. „Jaká jsi ty?” zeptal se otec své dcery. „Když tě potká něco nepříjemného, jak na to reaguješ? Jsi mrkev, vajíčko nebo kávový bob?”

A co ty? Jsi mrkví, která vypadá tvrdá, ale když přijde bolest a neštěstí, vadne a ztrácí svou sílu? Nebo jsi vajíčkem, jehož obsah je zpočátku měkký a poddajný? Měl jsi měkké srdce, ale po smrti někoho blízkého, rozchodu, rozvodu nebo vyhození z práce se z tebe stal tvrdý a nepřístupný člověk? Nebo jsi jako kávový bob? Ten horkou vodu – věc, která působí bolest – mění a dodává jí skvělou chuť, když dosáhne bodu varu. Když je teplota vody nejvyšší, chutná nejlépe. Jsi-li ve chvílích, kdy je nejhůř, kávovým bobem, měníš se ty i věci kolem tebe k lepšímu.

Komentáře jsou uzavřené.