Doprovázení pěstounů trochu jinak

Říjen 15th, 2022

 

Naše kočka zase rodila! Opravdu si to nepamatuju přesně, ale měla už asi 50 koťat. Moje dcera ji lituje, ale naše Ený je profesionální matka! Vše zvládá! Až na poslední porod…obvykle na ní poznám, že se něco děje, a to i tentokrát. Jindy nepřítulná kočka se kolem mne začala motat, hledat si místo, a to už vím, že to brzy přijde. Poskytovala jsem jí maximální podporu, a nakonec opravdu začala rodit. Naneštěstí se předčasně narodil hodně nezralý plod, a jak to u koček bývá, uklidila po sobě a nic se pak už nedělo. Nechala jsem ji u sebe celou noc, ale ráno byla jako rybička. Břicho však měla stále dost velké a mně se zdálo, že tam ještě „někdo“ musí být. Dočetla jsem se, že kočka může některý plod potratit, ale i pak porodit zdravé kotě…ale chtěla jít běhat ven, tak co s ní nadělám.

Gandalf

Gandal Šedý

Asi po 3 týdnech mi manžel říká, abych se šla na něco podívat do sklepa. Moc se mi nechtělo z tepla do zimy, ale po jeho naléhání, že tedy něco uvidím, jsem šla a ejhle! Ený si tam leží v koši na demižon a u ní jedno malé krásně šedé kotě! Porodila úplně sama! Vzala jsem ji i s koťátkem do domu do obvyklého koše, kde kočičí miminka odchovává. K mému překvapení mi po nějaké době kotě v zubech přinesla do obýváku k sedačce, položila na zem a chtěla jít ven za svými letošními květnovými koťaty (nechali jsme si z tohoto vrhu 2 černé). Načapala jsem ji pak, jak se nimi krásně vyvaluje a měla podezřele prázdné cecíky. Ona je totiž během svého posledního těhotenství odháněla a syčela na ně, že mi jich bylo až líto. A teď toto! Pro miminko, které jsme okamžitě nazvali Gandalf Šedý, jí skoro nic nezbývalo. A v tuto chvíli musela nastoupit přechodná pěstounka se sdílenou péčí! Mým úkolem bylo (a stále je) v nejlepším zájmu miminka pečovat tak, aby dostalo všechno, co potřebuje a nemělo nějaké trauma. Takže:

  • Pomoc v řešení problémů souvisejících s péčí o potomka - teplá deka na spaní a potom přes den pravidelné odchytávání matky, aby kotě nakrmila, v počátcích i trošku mámu přidržet a pomoc miminku najít cecík, nyní již začínáme přikrmovat!
  • Pořádání v rámci poradenské činnosti přednášek pro rodinné příslušníky - manžel, dcery, vnoučata a známí poučeni, aby věděli, jak kočičího potomka opatrovat, co dělat i nedělat, aby pokud už matku odchytím, nerušili
  • Činnost zaměřená na ochranu před škodlivými vlivy - starší sourozenci si myslí, že miminko je asi myšička, trošku s ním pohazují, takže zákaz a ochrana!
  • Zřizování odborného poradenství - tady trochu pokulhávám, pochybuji, že o moje služby bude někde zájem
  • Uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče - naneštěstí to ta stará kočka nechápe, a ne a ne mi to podškrábnout, tím pádem bez smlouvy nedostanete žádný státní příspěvek! No, tím pádem jí ale nemusím proplácet respit (odpočinek) ani výpomoc, ale mně nikdo nic nedá za hlídání!
  • Sledování výkonu pěstounské péče - vedu si spis, fotím, posílám rodině zprávy, komunikuji se všemi zainteresovanými, a hlavně naslouchám a mazlíme se, aby potomek neměl poruchu attachmentu
  • Pomoc s podporovaným (někdy asistovaným) kontaktem s biologickou rodinou - samozřejmě v zájmu dítěte, někdy i když matka nechce a sourozenci žárlí, otec neznámý

Jakmile skončí fáze přechodné péče, budeme hledat trvalé pěstouny, ale už teď, když se dívám na mého manžela, jak si s Gandalfem povídá a hraje si s ním, předpokládám, že je už máme!

I tak může vypadat doprovázení pěstounské péče!

Momentálně má AVF stále volnou kapacitu pro náhradní rodiče v rámci Moravskoslezského kraje. Náš přístup je individuální, přátelský, profesionální, s hlubokými znalostmi problematiky pěstounství a značným nadhledem!

Pokud ještě pěstouny nejste, a chtěli byste se stát, rádi vám vysvětlíme, co je třeba. NEVÁHEJTE NÁS KONTAKTOVAT, VŠE VÁM RÁDI OSOBNĚ VYSVĚTLÍME A DOMLUVÍME SE NA KONKRÉTNÍCH KROCÍCH

KONTAKT: Bc. Libuše Pavelková, libuse.pavelkova@viafamilia.cz, tel. 731 510 616, vedoucí oddělení náhradní rodinné péče

Komentáře jsou uzavřené.