Kufřík

Duben 20th, 2009

97809-original-vbsytPomůcky:

1. Co nejvíce nových elegantních černých manažerských kufříků, které si vypůjčíte; do každého z nich dejte čistý mikrotenový sáček s něčím nevábným, např. s rozmačkaným rajčetem, starým sendvičem, rozlámanými sušenkami, plesnivým chlebem, zkyslým mlékem.
2. Dlouho používaná, staromódní aktovka; do ní vložte peněženku nebo nějakou hotovost.

Předmětná lekce:

1. Mluvte o manažerských kufřících, jakou člověku dodávají image a jak jste vždycky po takovém kufříku toužili. Poukažte na eleganci půjčených kufříků a s každým z nich se projděte – snažte se vypadat jako velice důležitý a spokojený sám se sebou. Ze staré aktovky si dělejte legraci.
2. Každý z manažerských kufříků otevřete a dejte najevo zděšení nad jejich obsahem.
3. Zvedněte starou aktovku a diskutujte o tom, jestli by tato vykopávka mohla obsahovat něco zajímavého nebo cenného. Otevřete ji a zcela ohromení vytáhněte peníze. Kdo by si byl pomyslel, že se v takové ošuntělé aktovce najde něco hodnotného?

Aplikace:

1. 1. kniha Samuelova 16 – Pán Bůh nehodnotí podle vnějšího vzhledu, ale podle toho, co je uvnitř.
2. 2. kniha Královská – V Severním království se Hospodin zabýval neposlušností Izraelců. Bolestně se ho dotýkal fakt, že neodstranili své modly. Pro Izraelce byli jejich noví zlatí býčci totéž co manažerské kufříky – vypadali skvěle, ale vedli ke zkáze Izraele. Způsobovali v jejich srdcích rozklad a neposlušnost. Víra Izraelců zvetšela, zdánlivě až upadla v zapomenutí – přestali věřit, že by v ní mohli najít něco užitečného.
3. Spousta dnešní mládeže se dívá na křesťanství stejně jako na starý kufřík. Mladí lidé vyrůstají ve vysoce technizovaném a neustále se měnícím světě. V módě je vše nové, kypící zdravím a atraktivní, zatímco všechno staré je nemoderní. Pro řadu z nich se z jejich víry stal starý, ošumělý kufřík. Přestali věřit, že by se v ní našlo něco hodnotného. Kdyby však byli ochotni do ní skutečně proniknout, zjistili by, že se v ní skrývají ty největší poklady. Staré ještě nemusí být bezcenné. Mnoho mladých lidí se dnes podobně jako Izraelci honí za každým módním výstřelkem a novým vzrušujícím objevem jenom proto, aby si později uvědomili, že byly bezcenné, ne-li ničivé.