A zase ty peníze!?

Duben 10th, 2019

Peníze, peníze, peníze!

“Kdyby peníze nepotřebovali ostatní, tak bych je nepotřeboval ani já” řekl jednou jeden člověk. Zdá se, jako by se všechno točilo jen kolem nich. A ony důležité jsou! A ještě důležitější je, jak s nimi zacházím, jak s nimi hospodařím. A právě to se učí (zdůrazňuji učí) mladí lidé na kurzech finanční gramotnosti. Nejen, že vaří, ale nejdříve si všechno naplánují – co budou vařit, kolik to asi bude stát, jak to udělat nejlépe, plánují rodinný rozpočet apod.

Pak nastane chvíle, kdy se do toho pustí. Někdo neumí v ruce ani držet nůž, zeleninu viděl jen nakrájenou, smažil tak maxiálmě rybí prsty, takže když se řekne trojobal, kouká na vás jako chleba z tašky! Ale nevzdáváme se! Už víme z minulých ročníků, že první víkend je vždy takový na zkoušku a ten druhý, to už všechno jede. Vaření je radost a na ně se všichni opravu těší.

Letos nás, lektory a vedoucí skupin, navíc těšilo, že u teorie nebylo tolik otrávených obličejů, … že se opravdu snažíme. Tentokrát jsme se vydali na cestu rohlíku a byli jsme překvapeni, kam až vede. Při rodinných etudách na téma rodinné krize jsme nemohli věřit, jak by mladí lidé řešili krize typu: Mami, já jsme těhotná! Děcka, přijdeme o dům! apod. Během víkednu si hodně povídáme, řešíme různé věci a snažím se navázat s mladými lidmi důvěrný vztah, aby pak měli za kým přijít, když by potřebovali. Oživení víkendu byly 2 interwiev: s mladým mužem, který ve 24 letech má dům, hypotéku, 2 děti a je ženatý a to vše bez pomoci rodičů, a pak s mladou ženou, která strávila 4 roky v dětském domově a 10 let v pěstounské péči. Bylo to velmi inspirující a poučné!

Děkujeme Nadaci Terezy Maxové dětem, která každoročně podporuje tuto aktivitu pro mladí lidi z náhradní rodinné nebo ústavní péče.

 

Komentáře jsou uzavřené.