Jak jsme si volili mezi penězi a životem

Duben 20th, 2017

Na 2 víkendech finanční gramotnosti na téma “Peníze nebo život!” se sešelo v březnu a začátkem dubna celkem 15 účastníků od 11 do 16 let. Všichni z nás jsme z pěstounských rodin nebo adoptovaní. První víkend jsme byli na vršku v Hrádku n/O a cesta do obchodu a zpět byla pěkná zabíračka. Raději jsme si nakoupili všechno najednou (pokud to šlo). Druhý víkend jsme strávili v Návsí na chalupě SCEAV a ocenili jsme, že jsme mohli vyběhnout ven bez schodů a ěli na výběr několik obchodů. Co nás však zajímalo nejvíce, byly kuchyně. Najít totiž středisko, kde může najednou vařit 20 lidí není žádná legrace, ale podařilo se! V Hrádku jsme si na mytí nádobí museli udělat rozpis – a v Návsí jsme zase všichni měli svoje “pidi” kuchyně, takže jsme se tam pěkně spolu namačkali :)

Hlavním cílem bylo vymyslet si, co budeme vařit, nakoupit za docela malý peníz, všechno si připravit, uvařit ve stanoveném čase tak, aby se to dalo jíst, uklidit a potom si vyslechnou “omáčku” kolem. Nejtěžší asi byla ta teorie, bez které by to prý nešlo. Některé z nás to bavilo více, některé méně, některé vůbec! Zato vaření nás bavilo všechny. Druhý víkend jsme museli i péct a to pak byla fakt legrace – sníst se to dalo všechno. Na oběd jsme museli mít buť salát nebo polévku, takže čínská polévka ze sáčku to jistí. Těstoviny, kečup a máme to. Pak nám ale dost vadilo, že vedoucí měli šišky s mákem, zapečené brambory, skvělou polévku (všichni jsme si to totiž dělali ochutnávačky, takže fakt dobré!). Proto jsme se rozhodli, že 2. víkend to vylepšíme a menu bylo fakt skvělé: rýže, kuře, saát z okurek, zapečené testoviny, palačinky…to už nám záviděli i vedoucí!

Je to super, že si to můžeme vyzkoušet nanečisto, naši vedoucí nám do toho občas sice kecali, ale někdy se to hodí – když třeba začne hořet olej na pánvi! Doma s vařením pomáháme, ale mít na starosti všechno kolem, na to rodiče nemají nervy! Naučili jsme se rozpočítat jednotlivá jídla, víme, co to je DPH, divili jsme se, kolik stojí oblečení na rok pro jednoho mladého člověka a doma už někteří z nás konečně nosí paragony. Občas se to fakt hodí!

Díky Nadaci Terezy Maxové a Via Familia!

Váš účastník víkendu XY

 

Komentáře jsou uzavřené.