Jak dál?

Říjen 30th, 2011

Tímto názvem je vyjádřen postoj mnoha dětí, které po dovršení dospělosti odcházejí z dětských domovů. Vzhledem k tomu, že AVF o.s. dlouhodobě spolupracuje s Dětským domovem v Příboře, připravili jsme pro tyto děti projekt, který by jim měl pomoci na tuto otázku alespoň částečně odpovědět.

Takže…”Jak dál?”

S mladými lidmi od 12 let jsme uspořádali 2 víkendová setkání, kde si mladí lidé mohli vyzkoušet, jaké to, když sami hospodaří v kuchyni. Před pobytem se mladí lidé rozdělili do “rodinek”, ve kterých spolu během 3 dnů museli nažívat a spolupracovat. Každý dostal přesně vymezenou částu na stravu, museli dát dohromady menu a šli za nákupy. První víkend se nakupovalo ve vesnické večerce, kde ceny nejsou zrovna nejnižší. Tomu pak odpovídalo menu…no, někdo zvládl kuřecí s bramborem, jiné jen těstoviny s cukrem. Během dne se mladí lidé divili, kde je např. toaletní papír…peřiny, povlečení…mycí prostředek na nádobí. Jak je možné, že to není pro ně všechno pěkně připravené…peřiny a povlečené nakonec dostali až když si to “odpracovali”. Během vaření si nemohli navzájem nic dávat ani půjčovat, pokud si to předem nedomluvili a na financování se neopodíleli. Bylo zajímavé vidět, jak například všichni měli plno oleje, ale jen jedna rodinka mycí prostředek. Jedinou výjimku tvořilo koření…no přece jsme jim to trochu ochutili :) Výsledky vaření byly zajímavé!

Kromě tohoto zážitku jsme s mladými lidmi probrali základ domácího hospodaření. Spočítali konkrétně co to stojí, když bydlím v bytě, v domě, na vesnici, ve velkém městě…když chci jet na dovolenou, občas někam vyrazit za kulturou nebo jen do obchodu s oblečením. Když účastníkům postupně rostly částky výdajů na jejich seznamu, nějak jim docházelo, že jim 10 000 Kč v rodině nevystačí…

Velkým přínosem pobytu bylo představení “Poslední mince”, které nám přijeli až z Prahy odehrát nadšenci z občanského sdružení Divadelta o.s. Na příběhu Dominika si mladí lidé mohli uvědomit (a také si zahrát), jaké to, když se člověk dostane do dluhové pasti. Na představení je zajímavý otevřený konec, který dává tušit, že v životě ne všechno končí happy endem…

Na druhý víkend (cca za 5 měsíců) se mladí lidé už cítili lépe připraveni. Určenou částu dostali předem a mohli si nakupit v místě bydliště v supermarketu. Někteří dali přednost energetickému nápoji před kuřecím, ale nechali jsme na každé rodince, jak si to spolu dohodnou. Samozřejmostí bylo, že vedoucí si také sami hospodařili a měli na to stejné prostředky. Aby se vše ještě promítlo do finanční reality, během pobytu jsme soutěžili o nejchutnější a nejhospodárnější pokrm. Každému jídlu předcházelo ochutnávání vzorků a bodování. Každá rodina měla také říct, za kolik jídlo uvařila…to bylo opravdu moc zajímavé. Na vaření měl každý určený čas a jak ho využil, bylo na každém. Když čas proměškal, tak třeba vůbec nesnídal!

Během druhého víkendu měli mladí lidé možnost přivydělat si na brigádě a jak si svoje peníze utratí, bylo jen na nich. To se jim moc líbilo a pracovali jako draci!

Kromě zvyšování finanční gramotnosti jsme na programu měli také to, jak funguje kuchyň, kde se všechno ukládá, co je v kuchyni třeba a také, jak funguje dům. Kluci prošmejdili celou budovu, aby viděli hlavní jistič, kotelnu, hlavní odpad apod.

Během prvního víkendu projevili mladí lídé zájem o povídání o osobních vztazích, takže na druhém víkendu jsme mohli uvítat přednášku o sexualitě a také o osobním vzhledu a hygieně. Tomu se hlavně věnovaly děvčata s vizážistkou, která přijela mladým ženám nejen poradit, co s osobním vzhledem, ale také hovořila o nebezpečí přejímání reklamních vzorů.

Během víkendů jsme také sportovali, hráli hry, povídali si, dívali se na filmy…no prostě všechno, co patří k normálnímu životu. Alespoň trošku jsme postoupili v tom, jak dál…

Projekt byl podpořen Nadací Terezy Maxové dětem

Komentáře jsou uzavřené.