Zkažený

Březen 16th, 2010

Pomůcky

Plechovka barvy ve spreji, kuličky proti molům a uzavíratelný sáček („zipsáček”); kousek plesnivého chleba, nějaké shnilé ovoce, kousek rezavého železa a děravý ústřižek látky. (Pokud nemáte, můžete kus látky položit na betonový podklad a rozdrtit ho nohou, až vznikne díra.)

Činnost
Ukažte přítomným plechovku, kuličky a uzavíratelný sáček a zeptejte se: „Může mi někdo říct, co to tu mám? Ano, tady je plechovka s barvou, toto jsou kuličky proti molům a zde vidíte uzavíratelný sáček. Na první pohled nemají tyto věci mnoho společného, ale ve skutečnosti je něco spojuje – každá má něco chránit. Barva se natírá na kovové předměty, aby je ochránila před korozí, kuličky proti molům se dávají do skříní, aby chránily oblečení před moly, a v uzavíratelném sáčku se skladují potraviny, aby se rychle nezkazily.

Aplikace
Ukažte přítomným, co se bez takové ochrany může stát. Kovové předměty zrezavějí, oblečení napadnou moli, kteří v nich udělají díry, a potraviny se mohou zkazit. Ani si neuvědomujeme, že proces rezavění začíná jedním malým flíčkem, který se zvětšuje. Podobně z malé dírky v šatech se časem může stát obrovská díra a jedno maličké ložisko plísně na chlebu způsobí, že je zanedlouho celý bochník plesnivý. Totéž platí o hříchu – jeden „malý” hřích může skončit velmi špatnými věcmi.

Komentáře jsou uzavřené.