Kontakty s kamarády

Červen 16th, 2009

vyrobky-klubkaPomůcky: klubíčko vlny nebo příze

Popis: V této kreativní a vzdělávací činnosti nám klubíčko vlny či příze poslouží jako předmětná lekce k ilustraci vztahů a přátelství, které mezi sebou máme.

Činnost:

  1. Ať se skupina posadí na zem do kruhu.
  2. Uchopte kousek vlny nebo příze a klubko hoďte někomu z kruhu.
  3. Ten, kdo ho chytí, musí uvést nějakou vlastnost (osoby, která mu hodila klubko), díky níž je dotyčný dobrým přítelem.
  4. Teď se držitel klubka pevně chytne kousku vlny nebo příze a hodí klubko někomu jinému. Každý další člověk drží nějakou část odmotaného klubka nad zemí.
  5. Pokračujte tak dlouho, dokud se všichni minimálně jednou nevystřídají a neřeknou aspoň jednu vlastnost, která dělá z osoby, od níž dostali klubíčko, dobrého přítele.
  6. Výsledkem bude pavučina představující naše vztahy.

Diskuse: Přátelství vzniká díky vztahům, které máme, událostem a zkušenostem, o nichž se sdílíme, rozhovorům, jež vedeme. Pokud se ovšem navzájem přestaneme sdílet nebo začneme dělat věci, které ničí vzájemné vztahy, bude po přátelství.

  • „Co děláš pro to, abys byl něčím kamarádem a měl přátele?”
  • Jaké druhy vztahů navazujeme?
  • Na flipchart nebo na magnetickou tabuli napište seznam vlastností, na něž si vaše skupina vzpomene.

Aplikace:
V tomto seznamu se patrně obejeví: trávit spolu čas, naslouchat, když druzí mluví o svých problémech, sdílet se o svých radostech i strastech, držet při sobě bez ohledu na okolnosti. Většina věcí, které patří k přátelství, se mohou stát základem rozvíjení vztahu s Ježíšem Kristem. On není jenom záchranným kolem v největší nouzi, ale chce s námi být vždycky.

Komentáře jsou uzavřené.