Čočka s rýží

Červen 15th, 2009

Čočka s rýží

Čočka s rýží

Suroviny pro 4 porce: olej (tuk), 2 větší cibule, 2 stroužky česneku, 200 g čočky, ½ kg rýže, 400 g masa (kuřecí, vepřové, jehněčí, uzeniny), zelenina podle chuti, sůl, koření

Postup přípravy: Rýži a čočku vypereme a namočíme zvlášť minimálně na 2 h předem. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova, přidáme rozmačkaný česnek a špetku chili. Poté přidáme na kostky (nudličky, nebo celá kuřecí stehna) nakrájené maso a krátce osmahneme. Následně přidáme namočenou čočku a rýží, vše osolíme a okořeníme (např. majoránku, bazalku, oregano – podle chuti) a nakonec směs důkladně promícháme. Zalijeme vodou tak, aby suroviny byly ponořeny. Pak přikryté pečeme v troubě při teplotě 220 °C (nejlépe horkovzdušné) cca 30-50 minut nebo vaříme v tlakovém hrnci (20-30 minut) nebo v hrnci se silným dnem na sporáku (30-40 minut). Jídlo nechejte v hrnci dojít. Podávat můžeme s nastrouhaným sýrem a zeleninovým salátem podle chuti. Dochutit lze kečupem.

Vegetariánská variace: místo masa použijeme zeleninu, kterou přidáme cca 10-15 před ukončením vaření nebo sojové maso, osmažené na cibulce. Bezmasou variantu lze použít jako přílohu k masu nebo zelenině.
Celkový čas na přípravu: 60 minut.

Komentáře jsou uzavřené.