Fazole s kroupami

Červen 3rd, 2009

Fazole s kroupami a zeleninou

Fazole s kroupami a zeleninou

Suroviny pro 4 porce: olej, 2 větší cibule, 200 g fazolí, 500 g krup (střední nebo velké), sůl, koření, maso dle chuti (kuřecí, vepřové, jehněčí, klobásy) cca 400 g, 200 g rajský protlak.

Postup přípravy: Fazole důkladně umyjeme a namočíme (nejlépe přes noc), kroupy opláchneme a namočíme na cca 1 h předem. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova, přidáme rozmačkaný česnek a špetku chilli a rajský protlak. Poté přidáme na kostky (nudličky, nebo celá kuřecí stehna) nakrájené maso a krátce osmahneme. Následně přidáme namočené fazole a kroupy. Vše zalijeme vodou a osolíme. Vodu dáme cca 1-2 cm nad okraj směsi. Směs důkladně promícháme a přikryté pečeme v troubě (nejlépe horkovzdušné) cca 40-50 minut při teplotě 220 °C nebo vaříme v tlakovém hrnci (30-40 minut) nebo v hrnci se silným dnem na sporáku (40-50 minut). Jídlo je ideální, když se nechá cca 10-20 minut po skončení vaření dojít. Podávat můžeme se zeleninovým salátem podle chuti.

Vegetariánská variace: místo masa použijeme kořenovou zeleninu nebo sojové maso (osmažené na cibulce), které přidáme cca 10-15 před ukončením vaření.
Bez masa je možné použít jako vynikající přílohu ke grilovanému masu nebo zelenině.
Celkový čas na přípravu: 90 minut.

Autor receptu: Fery Pavelka

Komentáře jsou uzavřené.